Helse-Norge BAK fasaden. la oss sette en stopper

Avslag fra Helfo, NAV og Sosialtjenesten.

Nå kom brevet jeg har ventet på siden oktober. Men innholdet i brevet var noe helt annet enn jeg hadde forventet meg.

Jeg gikk inn i et tannprosjekt fordi det var høyst nødvendig, og skulle jeg redde tennene mine måtte dette få fortgang. Jeg som er en helt vanlig person som bor i Norge gjorde det som sikkert 99% av befolkningen ville gjort. Jeg gikk til tannlegen og bestilte en konsultasjon hvor vi måtte finne ut hva jeg måtte gjøre nå.

Mye frem og tilbake, men så kom beskjeden om det store prosjektet de anbefalte meg å gjøre. Da jeg fikk høre prisen, ble jeg med et ivrig etter å ringe Helfo, Nav for å høre hvilken støtte jeg kunne få. i samarbeid med tannlegen søkte vi til Helfo 5 ganger før alle skjemaene kom til rette person. Et enormt styr. Da de endelig fikk snakket seg i mellom på bygget, henviste d meg til sosialtjenesten, fordi jeg måtte vist gå gjennom tannlegen DER for å få støtte. Det fikk jeg da IKKE siden min tannlege allerede hadde satt en diaknose og måtte begynne NÅ skulle tennene reddes. DVS jeg måtte låne penger av mine snille foreldre for å kunne betale. Men da sa de jeg kunne søke refusjon og frikort 2 for tannbehandling. en ny runde med sknader inn til helfo for å søke om frikort og 5 nye skjema før vi føre inn i rett skjema til rett avdeling til rett person på Helfo. (møkka system som ikke e nå system)

NÅ sitter jeg her med et brev forran med med min søknad sendt i retur. Her står det :

Frikort egenandelstak 2 - melding om avslag. Kravet er avslått, fordi vilkårene for å få dekket utgiftene ikke er oppfylt i ditt tilfelle.

For det første. Hvor ødelagt skal tennene være for å få støtte? er det bare tannkjøttet som skal stå igjen? og hvorfor sier de jeg skal søke om refusjon og frikort når de vet jeg ikke fikk det?

Nå står jeg med skjegget i postkassa og 60.000,- i gjeld. Dette er for dårlig helsenorge.

Jeg ringte derfor kontaktperson på Helfo og spurte om hva dette skulle bety og hva hun anbefalte meg å gjøre nå? Og det mest fantastiske av ALT er det den damen klarer å prestere å si:

Jeg kan komme med et forslag om at du prøver å spørre NAV om støtte, fordi jeg ser du har litt dårlig råd. 

SAY WHAAAAT? en proffesjonell fra statens helsevern skal vel ikke si noe slikt? jeg skal PRØVE å kontakte NAV for å PRØVE å få refundert penger gjennom de, siden jeg har så lite penger? HVA om jeg hadde penger da? skulle ikke hatt noe betydnng når dette tannprosjektet er utført KUN pga nødvengigheten for å klare å bli frisk fra en sykdom jeg har slitt med så alt for lenge.

og en ting til jeg sa tidligere: hvor syk må man egentlig være for å få hjelp og støtte? MEN et like stort spørsmål som går oppi mot dette er: hvor frisk forventer de at du er for å skjønne systemene deres og ringe rundt til de ulike avdelingene for å snakke med rett person? Jeg har ikke gjort annet enn å være i kontakt med Helfo og nav siden september i fjor. Og mye av denne jobben mener de fleste rundt med er hårreisende at jeg måtte ha sittet med selv. følt meg som en etterforsker/ sentralbord.

NEi , nei og atter nei, jeg skriver sikkert i blinde her nå, men det er mye tårer og frustrasjon som spruter rundt meg i skrivende stund. beklager skrivefeil.

-Tinkabell-

10 kommentarer

22.03.2012 kl.15:51

så trist.. :/ unner deg alt godt, og du fortjener bedre enn dette! stå på katinka! herlig jente du er! du er sterk.. <3

hilde

22.03.2012 kl.19:17

sånn e det her i norge ja.. helt utrolig... dem som får hjelp my forter e dem som e kriminell eller narkoman.. og selv om offentligheten nekte på det så lyg ikke tallan på derre...

du har ALL grunn te og vær frustrert og få det ut me og skriv det..

masse gode tanka te dæ katinka-mor :)) <3

22.03.2012 kl.20:56

Det er ikke sikkert at saksbehandlingen har gått riktig for seg heller.

Du MÅ prøve alle muligheter, dvs klage i tråd med forvaltningsloven.

Du oppfyller kriteriet til Helfo:

"alvorlig tannslitasje eller syreangrep".

Dermed må du klage til fylkesmannen; en nødvendig, men irriterende formalitet for å kunne fremme formell klage til sivilombudsmannen.

Du sender klage til fylkesmannen i fylket ditt (og kopi til saksbehandleren), hvor du skriver uten å utdype eller gå i detalj, at du viser tilsøknad av dato XX, og overklager avslaget. Videre at du krever svar innen tidsfristene i loven, og dersom du ikke mottar svar, så vil du gå videre med saken. Dersom du derimot får medhold, men bare til deler av beløpet, så bør du likevel klage vider til sivombmannen, for å se om du faktisk kan få dekket HELE beløpet.

klagingen til fylkesmannen er bare en formalitet, du får sikkert avslag på dette også, men ikke mist motet!

Etter å ha klagd, og enten mottatt et avslag, eller ikke noe svar i det hele tatt, eller et ?midlertidig svar? (i hht forvaltnigsloven) men ikke et ENDELIG svar innen en måned... Så fremmer du sak ovenfor sivilombudsmannen. Det koster ikke et rødt øre, og du får en REELL juridisk behandling av saken. Jeg tror faktisk du vil få medhold, fordi du jo oppfyller kravene til slik støtte.

Du kan helt sikkert også dokumentere både fra lege og tannlege at dette skyldes sykdom, og disse dokumentene bør du sende med klagen til sivilombudsmannen.

For all del IKKE gi opp denne saken. Det er ikke de skarpeste knivene i skuffen som er saksbehandlere... Og siv.omb.mannen er uavhengig, og har som jobb å kontrollere om forvaltningen (i dette tilfellet de som har gitt deg avslaget) har opptrådt i tråd med loven.

Saksbehandlerne kan ikke bruke skjønn i denne saken da det er faste kriterier, d.v.s. hva de PERSONLIG mener, føler og synser om din evt støtte til dette, er KLIN likegyldig. Det er loven og kun denne som avgjør!!

Beklager den lange kommentaren, men jeg har opplevd lignende problem med saksbehandlere og forvaltning nå TRE ganger, og alle gangene så har jeg vunnet frem tilslutt. Men man blir motløs, og føler at man dealer med overmakta, spesielt dersom man får avslag også på den neste klagen. Men ikke bry deg om det, for det gjør man nesten alltid.

Ikke gi opp! Klag først (siden du MÅ det for å ta saken videre).

Etter at du nå (evt )har klagd først til fylkesmannen, så må du vente på svar, men du behøver ikke å vente lengre enn 1 måned ( i hht forvaltningsloven § 11).

Dersom du ikke da har fått svar, kan du sende saken til sivombudsmannen. (sivilombudsmannen.no, men send også legebekreftelse etc per brev). Send en redegjørelse av din sykdom og tannskade til sivombudsmannen sammen med bekreftelse fra lege og tannlege, og referer til forskriftene til Helfo hvor det står svart på hvitt at DU OPPFYLLER KRAVENE TIL STØTTE TIL DENNE BEHANDLINGEN.

Så får du iallefall vite om de (ofte) inkompetente saksbehandlerne tar feil, og bare er i overkant maktkåte (slik de pleier å være).

Mest sannsynlig får du penger også, i alle fall noe.

Dersom du får medhold, og nav likevel ikke betaler, så kan du anmelde for brudd på straffelovens §§ 324, 325; offentlig tjenesteforsømmelse. Uansett er det bra for sjela å skaffe seg litt motmakt mot avmakt?.

Lykke til uansett :) (du kommer til å få noe av pengene! )

22.03.2012 kl.21:01

Og bare si fra dersom det er noe jeg kan hjelpe deg med! Det er ikke så vankskelig fremgang her. To brev... en klage til fylkesmannen (med kopi til saksbehandler),,,

En måned senere en klage til sivilombudsmannen sammen med dokumenter.

MEN: for all del IKKE gidd å diskutere mere med nav, eller saksbehandlerne. Der møter du bare veggen, og det har ingentign for seg uansett, annet enn at man føler seg mere maktesløs.

:O

22.03.2012 kl.21:05

DU skal ikke "prøve å atte atte atte atte trygle nav atte atte" slik det har blitt mumlet til deg...

Du skal gå RETT OVER HODET PÅ BÅDE HENNE OG NAV, og vise dem at de IKKE HAR RETT TIL Å DRITE I LOVEN; FORDI DE FØLER DET SLIK:

22.03.2012 kl.22:21

hehe, blir mange kommentarer fra meg her, men blir provosert... jeg mente RÅDMANNEN over, og ikke fylkesmannen. Klag til rådmannen i kommunen din, og deretter sivilombudsmannen.

katinka hellan

23.03.2012 kl.17:24

Anonym: Tusen hjertelig takk for all hjelpen. dette skal jeg skrive ut :)

Line Kristine

24.03.2012 kl.18:29

Å prøve å holde styr på alle skjemaer, ordninger, lover og regler krever sannelig sin kvinne! Det er en slitsom og ikke minst tidkrevende jobb. Og selv om man prøver så hardt man kan, så kan man dessverre falle gjennom eller "gå feil". Kan ikke skjønne at du ikke skal få økonomisk hjelp for å få ordnet tennene dine... Lykke til!

26.03.2012 kl.22:58

Ikke gi opp! Jeg har fått dekket mye, som jeg er ganske sikker på at ligger i samme gata som deg. Send meg en melding på facebook så kan jeg gi deg litt mer detaljer.

Hovedmoralen til alle andre er; gå aldri til en tannlege som ikke har DIREKTE refusjonsavtale med Helfo/NAV. Da vet du i alle fall hva du betaler i utgangspunktet.

Gi meg et pip, vennen <3

08.09.2012 kl.20:42

Jeg venter på et nytt forsøk på at Helfo skal dekke avgiftene som blir gjort ved kjøp av næringsdrikker som jeg må ha i en kostplan sykehuset _tvinger_ meg til å følge. Hvis de avslår denne ganger klikker det for meg! Jeg vil fäen ikke betale for noe som jeg egentlig ikke vil ha i hverdagen min, men MÅ for å gjøre det lettere for meg selv å gjøre de jævlene fornøyde!

Unnskyld ordspråket. Jeg er så lei av alt sammen. Hver dag tenker jeg om jeg har lyst til å leve mer. Jeg vet ikke. Jeg er redd for å dø, men jeg kunne faktisk tenkt meg det akkurat nå.

Jeg har så mye jeg vil se og dele, men jeg klarer ikke å få det ut riktig...

Skriv en ny kommentar

katinka hellan

katinka hellan

25, Trondheim

Jeg er ei glad-jente fra Trondheim. Driver med sang og dans i fritiden og elsker å opptre på en scene. Trener for tiden på Step by Step i Trondheim. www.westend.no Bloggen min handler om den tøffe tiden, hverdagen min og det å ha en psykisk lidelse. Er du en slik sjel, eller er du ikke helt sikker? Redd for å si det høyt eller holder ting for deg selv? Ikke nøl med å sende meg en mail på katinka_hellan@hotmail.com og spør :)

bloglovin bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits